Nierbekkenontsteking zonder koorts

Heeft u de symptomen van een nierbekkenontsteking zonder koorts? Of heeft u misschien maar een blaasontsteking?

Pas op! Want bij een nierbekkenontsteking zonder koorts (medische benaming: pyelonefritis) stijgt er vanuit de blaas een infectie op door de urineleiders in de nierbekken. Deze bacteriën veroorzaken in de nier een ontsteking. Waar de urine uit de nieren naar de blaas stroomt word het nierbekken genoemd, vandaar de benaming nierbekkenontsteking (zonder koorts). Een nierbekkenontsteking word meestal met antibiotica behandeld. Lees snel verder om er achter te komen of u een nierbekkenontsteking heeft.

Symptomen van een nierbekkenontsteking zonder koorts

 • troebele urine
 • bloed in urine
 • misselijkheid
 • pijn in de rug
 • pijn aan zij (aan een of aan beide kanten)
 • pijn in onderbuik
 • pijn bij plassen
 • kleine beetjes plassen
 • moeheid

Nierbekkenontsteking In het kort:

Een nierbekkenontsteking (pyelonefritis) wordt veroorzaakt door bacteriën. Deze bacteriën zorgen in eerste instantie voor een urineweginfectie (blaasontsteking), waarna ze zich kunnen gaan nestelen in het nierbekken. Het nierbekken is het gedeelte dat van de urineleider naar het nierweefsel gaat. Indien dit gedeelte ontstoken raakt, spreken we van een nierbekkenontsteking. Deze ontsteking kan bij beide nieren voorkomen. Een nierbekkenontsteking zonder koorts bevindt zich veelal in de beginfase. Ook kan een chronische nierbekkenontsteking slechts vage klachten geven en derhalve geen koorts. In dit artikel gaan we hier verder op in.

Wilt u weten hoe een nierbekkenontsteking word behandeld? Klik dan hier!

Zwangerschap en nierbekkenontsteking

Wanneer je zwanger bent, kun je sneller een blaasontsteking oplopen. Dit heeft enerzijds te maken met je hormonen, die je vatbaarder maken voor een blaasontsteking. Anderzijds is het moeilijker om de inhoud van de blaas volledig te legen als gevolg van de groei van de baarmoeder. Daarbij wordt een blaasontsteking tijdens zwangerschap minder snel ontdekt, aangezien plassen juist minder pijn doet.

Doordat zwangere vrouwen dus een grotere kans hebben op een blaasontsteking, hebben ze dat indirect ook op het krijgen van een nierbekkenontsteking. Een beginnende nierbekkenontsteking zonder koorts is riskant. Beter zorg je ervoor dat je de blaasontsteking dus direct aanpakt. Als je zwanger bent met een nierbekkenontsteking, kun je deze herkennen door vaak kleine hoeveelheden te moeten plassen, pijn in je rug onder je ribben, eventueel pijn bij urineren en/of een andere kleur en geur van je urine.

 

Nierbekkenontsteking bij baby’s en kinderen

Wanneer een baby kampt met een nierbekkenontsteking, zijn de symptomen beduidend anders dan bij volwassenen. Baby’s en kleine kinderen hebben vaak koorts en last van overgeven, en eten moeizaam. Wanneer kinderen wat ouder zijn, lijken de symptomen veel op die bij volwassenen. Ook zij kampen in geval van een nierbekkenontsteking veelal met verkleurde en/of stinkende urine, pijn in de buik en moeite met plassen. Nierbekkenontsteking zonder koorts bij kinderen komt weinig voor.

 

Chronische nierbekkenontsteking zonder koorts

In tegenstelling tot een acute nierbekkenontsteking, kan een chronische nierbekkenontsteking zonder koorts verlopen. De langdurige nierbekkenontsteking heet met een medische term chronische pyelonefritis. De vorm kan jarenlang aanhouden en weinig expliciete symptomen geven. Zo kan het zijn dat je weinig tot geen pijn hebt en ook geen koorts.

De vage symptomen die met een chronische nierbekkenontsteking gepaard gaan zijn lichte buikpijn en een algeheel gevoel van malaise. Ook kan het zijn dat je vaker moet plassen en soms last hebt van vermoeidheid, hoofdpijn en meer dorst. Echter, het duurt soms een tijd voor je deze klachten kunt linken aan een chronische nierbekkenontsteking. De diagnose komt dan ook vaak pas aan het licht wanneer iemand een bloed- of urineonderzoek heeft laten doen. Een grote hoeveelheid aan eiwitten in het bloed kan een teken zijn van een nierbekkenontsteking.

2 reacties op “Nierbekkenontsteking zonder koorts

 1. Ik ben al weken doodmoe, zwak, misselijk en overgeven, dorst, kleine plasjes, gevoelige schede, opgezette buik, hevige pijn linksachter in de rug onder de zwevende rib en achterkant linker zij. Geen koorts. De pijn komt en gaat, van aanwezig tot niet meer kunnen bewegen van de pijn tot weer bijna weg.
  Is dit een nierbekkenontsteking? Mijn dokter doet een urine onderzoek en bloedonderzoek (ik heb nog geen uitslagen) het viel mij op dat bij de aanvraag bloedonderzoek niets bij de nieren was aangekruist. Kan zo n ontsteking gewoon overgaan en terugkomen? Iemand een idee?

 2. Beste Lezer,
  Ik heb last van beide kanten , s nachts. En het kan dan een kwartier tot
  een uurtje duren totdat de pijn weg is. Ik drink veel, en plas kleine beetjes soms,
  en overdag geen last alleen met tillen, en huishoudelijk werkzaamheden krijg ik last
  meer last van mijn rechterzijkant. Nu moet ik wel voor een echo van mijn lever en
  milt. lever zitten bloedafwijkingen geconstanteerd .

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *