Chronische nierbekkenontsteking

De klachten van een langdurige nierbekkenontsteking (chronische pyelonefritis) zijn veel minder vaag. Bij een chronische nierbekkenontsteking is het veel duidelijker dat het om een infectie van de nieren gaat! In dat geval spreken we van een langdurige nierbekkenontsteking door het terugstromen van urine in de nieren, of in medische terminologie ‘chronische pyelonefritis’. Vaak verloopt een chronische nierbekkenontsteking met vage klachten en soms zelfs zonder klachten, kenmerken of symptomen. Ook bij de chronische variant zijn klachten veel minder pijnlijk!

Deze ontsteking houdt in dat de ruimte tussen de nierkanaaltjes is geïnfecteerd. Meestal ontstaat deze infectie nadat er eerst sprake is (geweest) van een blaasontsteking. De blaasontsteking kan zijn veroorzaakt door het teruglekken van urine in de blaas (vaak bij het kind) of een verstopping van de urinewegen. Een langdurige nierbekkenontsteking komt het meest voor bij jongere vrouwen (tot 40 jaar). Mannen kunnen er ook last van krijgen, maar juist op oudere leeftijd. In dit artikel gaan we onder andere nader in op de symptomen, klachten en de behandeling van deze aandoening.

Symptomen van een Chronische Nierbekkenontsteking?

Juist omdat de symptomen van een chronische nierbekkenontsteking beperkt zijn, kan je jarenlang met deze aandoening rondlopen en bij een acute nierontsteking niet. Bij chronische pyelonefritis kun je te maken krijgen met klachten bij de nieren en een hoge bloeddruk. Echter, hoge bloeddruk kan gerelateerd zijn aan vele oorzaken en een verband met een chronische nierbekkenontsteking is dan vaak niet snel gelegd. Meestal verloopt het ziektebeeld zonder koorts wat een symptoom van een nierbekkenontsteking is.

Toch zijn er wel klachten die worden toegeschreven aan deze kwaal. Zo zijn de symptomen: chronisch vermoeid voelen, klachten rond de nieren hebben, bloed in de urine, last hebben van een vage buikpijn en een algeheel gevoel van malaise. Voorts kun je vaker last hebben van hoofdpijn en dorst. Ook kan het zijn dat je vaker aandrang voelt om te plassen.

Diagnose van een Chronische Nierbekkenontsteking?

De diagnose van een chronische nierbekkenontsteking wordt gesteld middels bloed- en urineonderzoek. Ook zal je algehele lichamelijk toestand worden onderzocht. Ook zal er een echo van uw nier(en) worden gemaakt om de toestand van de nier te bekijken. Veel eiwitten in het bloed wijst veelal op een langdurige nierbekkenontsteking en een verminderde nierfunctie.

Behandeling van een Chronische Nierbekkenontsteking?

Het behandelen van de ontsteking gebeurt door de oorzaak aan te pakken. Indien er sprake is van een blokkade van de urinewegen zal dit moeten worden verholpen. Als er sprake is van een infectie door een bacterie, kan er antibiotica worden voorgeschreven. Antibiotica bestrijdt de infectie overigens maar moeizaam. In geval van een ernstige nieraandoening als gevolg van chronische nierbekkenontsteking, kunnen de gevolgen drastisch zijn. In dat geval kan men zelfs overgaan tot het verwijderen van de nier.

Men dient bij een verminderde nierfunctie tevens rekening te houden met het voedingspatroon. Dit betekent dat vochtinname en eiwitrijke voeding dienen te worden beperkt. Ook is het aan te raden zoutinname zoveel als mogelijk te beperken. De hoge bloeddruk kan eventueel leiden tot behandeling met medicatie. Indien de nierfunctie dermate slecht is, zal tot dialyse moeten worden overgegaan.
De prognose van een chronische nierbekkenontsteking is erg afhankelijk van de oorzaak en het stadium waarin de ontsteking zich bevindt.

 

 

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *