Nierbekkenontsteking bij een kat

Ook katten kunnen een nierbekkenontsteking krijgen. Het nierbekken is het gedeelte van de nier waar urine zich concentreert en via de urineleider naar de blaas stroomt. Het is belangrijk om deze nierbekkenontsteking bij je huisdier te laten behandelen, daar dit anders kan leiden tot nierfalen.

Symptomen

Waar mensen vaak last krijgen van pijn in de zij, komt deze klacht bij katten tijdens een nierbekkenontsteking niet voor. Wel zal de kat vaker moeten plassen, en kan het dier koorts hebben. Ook zal de kat waarschijnlijk vaker willen drinken.

Oorzaak

Net als bij mensen ontstaat een nierbekkenontsteking bij de kat of hond door een bacterie. Deze bacterie, E. Coli genaamd, bevindt zich in de darmen maar kan de blaas binnendringen. Hier kan de bacterie voor een ontsteking zorgen, die verder ‘opkruipt’ richting de nieren. Ook bij katten gaat een blaasontsteking dus regelmatig vooraf aan de nierbekkenontsteking.

Behandeling

Voordat er met de behandeling kan worden begonnen, zal de diagnose van een nierbekkenontsteking eerst moeten worden gesteld. Vaak is bij het dier via een echo een verwijde nierbekken te zien. Door het opvangen van de urine kan worden onderzocht om welke bacterie het gaat, en welke antibiotica hiervoor het meest geschikt is.

De behandeling van een nierbekkenontsteking bij hond of kat gebeurt dus middels antibiotica. Veelal duurt de kuur 4 tot 6 weken. Via tussentijdse urinekweek kan door de dierenarts worden bepaald of de kuur eerder kan worden gestopt dan wel moet worden verlengd.

Chronische nierproblemen bij de kat

Een nierbekkenontsteking is geheel te genezen, mits het dier tijdig de behandeling ondergaat. Helaas kampen veel katten uiteindelijk toch met chronisch nierfalen. In dat geval is er een aanzienlijk deel van de nier of nieren beschadigd geraakt. Er kunnen vele oorzaken ten grondslag liggen aan chronisch nierfalen bij de kat, maar in de meeste gevallen is het een echte ouderdomskwaal.

Chronisch nierfalen kan niet worden genezen. Wel kan de behandeling erop gericht zijn om de klachten te verminderen, door de kat medicijnen toe te dienen. Ook kan hiermee de proces van achteruitgang van de nieren worden vertraagd. De ernst van de nierproblemen bepalen hoe de behandeling er verder uitziet.