Nierbekkenontsteking tijdens de zwangerschap

Als zwangere vrouwen last hebben van koorts, misselijkheid, pijn bij plassen of in de rug hebben ze een nierbekkenontsteking of blaasontsteking. Waar de urine vanuit de nier / nieren via de urineleider naar de blaas stroomt kunnen bacteriën een infectie en onsteking veroorzaken in de nierbekken en zo dus een nierbekkenontsteking tijdens de zwangerschap kunnen veroorzaken.

Als vrouwen een blaasontsteking tijdens je zwangerschap is in principe ongevaarlijk maar en nierbekkenontsteking kan daarentegen wel gevaarlijk zijn. In de meeste gevallen ontstaat een nierbekkenontsteking als je zwanger bent, als gevolg van een verwaarloosde blaasontsteking. In dit artikel gaan we hier nader op in.

Ontstaan

Tijdens een zwangerschap van een vrouw is er ook een grotere kans op ontstoken nierbekken, door de ruimte die de baby inneemt. Bacteriën zoals de E.coli bacterie, die  in de darm / darmen of plasbuis voorkomt, kunnen dan ook eerder in de blaas terechtkomen met een blaasontsteking tot gevolg. Vaak is een zogenaamde reflux de oorzaak hiervan welke de nierbekkenontsteking veroorzaakt. Hiermee wordt het terugstromen van urine vanuit de plasbuis naar de blaas genoemd, waardoor de bacteriën in het nierbekken kunnen komen.

Groter risico

Zwangere vrouwen lopen een groter risico op het krijgen van een aandoening als een nierbekkenontsteking. De kans op het krijgen van een ontsteking in de nierbekken is namelijk groter wanneer urineleiders (waar de urine door stroomt) naar de plasbuis zijn afgesloten. Doordat de baarmoeder in deze periode tegen de urineleiders drukt, kan het zijn dat de afvoer van urine vanuit de nier minder goed verloopt. Aangezien de urineleiders tijdens de zwangerschap ook wijder zijn, kan het eveneens voorkomen dat urine uit de leiders terugstroomt in de blaas. Dit wordt reflux genoemd bij de nierbekken. Gevolg is dat urine langer in de blaas blijft en bacteriën dan een infectie kunnen veroorzaken. Zo ontstaat een blaas ontsteking die kan overgaan in een nierbekkenontsteking.

Symptomen

  • troebele urine
  • bloed in urine
  • misselijkheid / braken
  • hoge koorts
  • koude rillingen
  • pijn in de rug
  • pijn aan zij (aan een of aan beide kanten)
  • pijn in onderbuik
  • pijn bij plassen
  • kleine beetjes plassen
  • moeheid

De (acute) symptomen van een nierbekkenontsteking tijdens zwangerschap komen grotendeels overeen met die van niet-zwangere vrouwen. Zoals de symptomen van (kleine) kinderen zijn minimaal, maar mannen daarentegen weer wel door troebele urine vanuit hun nierbekken. Dit betekent dat in geval van een acute nierbekkenontsteking er sprake is van plotselinge (hoge) koorts, rillingen en misselijkheid met eventueel braken. Maar let op! Je kunt ook een nierbekkenontsteking zonder koorts hebben! Ook is er sprake van pijn in de zij of beide zijden. Ook kan de urine verkleurd zijn en sterk ruiken. Indien er tegelijkertijd sprake is van een blaasontsteking, doet het plassen pijn. Dit kan extra pijnlijk zijn vanwege de vergrote baarmoeder bij zwangere vrouwen en een groter risico. Ook kunnen er symptomen zoals buikspieren die extra gespannen zijn. Let dus goed op deze verschijnselen van een nierbekkenontsteking!

Bij een chronische nierbekkenontsteking kamp je logischerwijs al tijdens het begin van de zwangerschap met klachten. In dit geval zijn de klachten vager dan bij een acute nierbekkenontsteking. Chronische nierbekkenontsteking ontstaat veelal door een reeds bestaande afwijking van de urinewegen. Dit probleem is dus veelal niet gerelateerd aan de zwangerschap zelf maar bestond daarvoor al.

Gevolgen van nierbekkenontsteking tijdens zwangerschap

Tijdens de zwangerschap ben je fysiek kwetsbaarder. Ook je kindje is kwetsbaar. Hoge koorts, pijn in de nieren en misselijkheid is dus niet wenselijk in deze periode. Het kan zelfs voorkomen dat in het laatste trimester er vervroegde weeën optreden. Uiteraard is dit een zeer onwenselijke situatie. Indien je nierbekkenontsteking krijgt terwijl je zwanger bent, zul je worden opgenomen in het ziekenhuis. Er zal antibiotica worden voorgeschreven en eventueel ook weeënremmer.

Daarom is het laten behandelen van een nierbekkenontsteking tijdens een zwangerschap zeer belangrijk!

Behandeling

Een nierbekkenontsteking moet met antibiotica worden behandeld. Uw huisarts schrijft je waarschijnlijk antibiotica in een lage dosis voor (net als bij kinderen) om de verantwoordelijke bacterie te doden, terwijl uw urine word onderzocht. Meestal gaat het om het antibioticum ciprofloxacine of amoxicilline dat artsen voorschrijven. Vrouwen krijgen doorgaans een kuur van 7 of 10 dagen. De koorts zal dan binnen enkele dagen verdwijnen. De antibioticakuur moet altijd worden afgemaakt, zelfs als de patiënt het gevoel heeft volledig te zijn genezen. Er bestaat namelijk een mogelijkheid dat de verzwakte infectie weer op krachten komt, wanneer de patiënt te vroeg met de antibioticakuur stopt. Wanneer dat gebeurt, moet de behandeling weer van voor af aan beginnen. Om de pijn van de nierbekkenontsteking te onderdrukken, kunt u pijnstillers zoals paracetamol slikken (ouderen maximaal 4 per etmaal).