Nierbekkenontsteking bij een baby

Een nierbekkenontsteking kan op alle leeftijden voorkomen, zo ook bij baby’s. Echter, de symptomen als gevolg van de ontsteking verschillen in bepaalde opzichten met die van volwassenen. In dit artikel gaan we nader in op wat een nierbekkenontsteking bij een baby precies inhoudt.

Wat is een nierbekkenontsteking?

Tussen het nierweefsel en de urineleider bevindt zich een trechtervormig gedeelte, wat de nierbekken wordt genoemd. De nierbekken zit aan beide kanten van het lichaam, en beide zijden kunnen dan ook tegelijk ontstoken raken. Meestal is de nierbekkenontsteking bij de baby of klein kind een gevolg van een blaasontsteking. Deze ontsteking ontstaat wanneer bepaalde bacteriën zich in de blaas weten te nestelen. De kans op een blaasontsteking wordt vergroot door het gebruik van luiers en verkeerd afvegen van de baby. Ook kan een verkeerde aanleg van de urineweg oorzaak zijn van de blaas- dan wel nierbekkenontsteking. Er ontstaat dan gemakkelijk een reflux, waarbij urine vanuit de urineleider terugstroomt in de blaas. Een nierbekkenontsteking bij een baby is soms lastig te ontdekken, omdat de symptomen verschillen met die van volwassenen. Een nierbekkenontsteking kan schadelijk zijn bij baby’s, omdat het schade aan de nieren kan veroorzaken.

Symptomen nierbekkenontsteking bij de baby

Jonge pasgeboren baby’s, tot 3 à 4 maanden, hebben specifieke symptomen wanneer er sprake is van een nierbekkenontsteking. Ze hebben koorts, zijn huilerig en prikkelbaar. Ook zullen ze regelmatig spugen. Daarnaast hebben ze weinig behoefte aan voeding en maken ze een algehele zieke indruk. Ook kan de baby weinig drinken en stinkt de luier vaak sterker. Jonge baby’s hebben daarentegen nog niet de klachten die oudere kinderen c.q. volwassenen hebben, te weten het plassen van kleine beetje hetgeen pijnlijk is. Ook hebben jonge baby’s geen last van de zij en is er vaak nog geen sprake van troebele urine. Een nierbekkenontsteking ontdekken bij jonge baby’s kan dus vrij lastig zijn.

Behandeling

Nadat de diagnose is gestel is het uiteraard belangrijk om de nierbekkenontsteking bij de baby te behandelen. Dit geldt uiteraard niet enkel voor baby’s jonger dan 1 jaar, maar voor iedereen die met deze aandoening kampt. Dit gebeurt door het toedienen van een antibiotica via een infuus. Meestal zal de baby na enkele dagen behoorlijk opknappen. In de regel duurt de behandeling met antibiotica zo’n 10 dagen, maar is afhankelijk van de aard en ernst van de nierbekkenontsteking.