Blaasontsteking

Een blaasontsteking is een ontsteking van het slijmvlies in de blaas. Een blaasontsteking (cystitis) wordt ook wel een urineweginfectie genoemd. De symptomen van blaasontsteking zijn pijn bij het plassen, vaker kleine beetjes plassen en pijn in uw buik of rug. Lees hier alles, zoals tips en advies over een blaasontsteking.

Wat is er van een blaasontsteking, nu precies de oorzaak? Het is een infectie die tot een ontsteking van de blaas veroorzaakt en komt vaker bij vrouwen voor dan bij mannen. Blaasontsteking is de verzamelnaam voor alle infecties aan de urinewegen. Deze bestaan uit de blaas, nieren, nierkelken, ureters en urethra.

Een blaasontsteking brengt vervelende klachten met zich mee en kan meerdere malen terugkeren. Lees hier alles over: wat als ik een blaasontsteking heb?

Symptomen van een Blaasontsteking

Wat zijn de symptomen van een blaasontsteking? Lees hier het antwoord en wat je kunt doen! Dit zijn de symptomen van een blaasontsteking, zoals :

  • kleine beetjes plassen
  • pijn bij het plassen / pijnlijke urinedrang
  • pijn in uw (onder)rug
  • pijn in uw onderbuik
  • troebele urine

Een blaasontsteking bij kinderen heeft vaak andere vage symptomen en klachten zoals, ze voelen zich niet lekker. Hierdoor is het vaak bij kinderen erg onduidelijk of ze last hebben van een blaasontsteking.

Ook zijn er verschijnselen zoals, vaak moeten plassen en uw urine kan sterk ruiken en troebel zien. Soms kan de urine sporen van bloed bevatten. Daarnaast kan het zijn dat u soms de aandrang tot plassen voelt, maar uiteindelijk helemaal niet moet.

Een blaasontsteking kan ernstige complicaties met zich meebrengen. Zo kunt u bijvoorbeeld een nierbekkenontsteking, een bloedvergiftiging of een prostatitis krijgen.

Hoe kunt u worden behandeld?

Een blaasontsteking kan spontaan genezen, maar dit is niet altijd het geval. Tevens kan het ernstige complicaties tot gevolg hebben. Raadpleeg daarom altijd uw behandelend arts als u een urineweginfectie vermoedt.

Hij kan u een antibioticakuur voorschrijven, waarmee u meestal binnen een week weer van de klachten af bent. De arts stelt zijn diagnose aan de hand van een analyse van de urine en aan de hand van de symptomen.

Statistieken

Een blaasontsteking komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Van de mannen krijgt slechts 1,5% eens in zijn leven te maken met een blaasontsteking. Vrouwen hebben hier vaker last van doordat de kans op besmetting vanuit hun eigen darmkanaal groter is en de urinebuis korter.

Vrouwen

Ongeveer 50% van de vrouwen krijgt eens in haar leven een urineweginfectie. Meestal krijgen ze hiermee te maken tussen hun 25ste en 29ste of na de menopauze. Het percentage vrouwen dat eens per jaar een blaasontsteking krijgt is 20%.

Zwangere vrouwen zullen sneller een blaasontsteking krijgen, omdat de hormonen die dan vrijkomen dit kunnen veroorzaken.

Ook vrouwen die seksueel actief zijn hebben een grotere kans om een urineweginfectie te krijgen, omdat bacteriën in de plasbuis kunnen worden geduwd door seksuele gemeenschap.

Meer informatie : Blaasontsteking na Seks.

Hoe wordt een blaasontsteking veroorzaakt?

Over het algemeen wordt een urineweginfectie veroorzaakt door de darmbacterie Escherichia coli, maar het kan ook worden veroorzaakt door andere bacteriën. De darmbacterie kan in de urinewegen terechtkomen door slechte hygiënische omstandigheden, aanwezigheid van nierstenen in de blaas of de ureter en anatomische afwijkingen.

Daarnaast hebben mensen met een catheter een grotere kans op een blaasontsteking. Vrouwen kunnen beter niet hun billen van achter naar voren afvegen na de ontlasting, want dit kan ook een blaasontsteking veroorzaken.

Terugkerende urineweginfecties

Bij sommige mensen keert een blaasontsteking steeds terug, zelfs na een goede behandeling. Het is verstandig om langs de dokter te gaan als dit bij u het geval is. Een steeds weer terugkerende blaasontsteking kan door verschillende factoren worden veroorzaakt.

Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat u aangeboren vernauwingen heeft in het urinekanaal of nierstenen in uw blaas. Een andere oorzaak kan een verzakking van de blaas zijn, waardoor de bacteriën zich voeden met het restje urine dat steeds achterblijft.

Seks

Seksueel actieve vrouwen hebben ook een grotere kans op een terugkerende urineweginfectie, doordat hun vagina overwoekerd is met bacteriën. Soms keert een blaasontsteking steeds terug door een urinaire reflux. Hierbij werkt het klepsysteem in de urinewegen niet goed, waardoor de urine terug naar boven kan vloeien.

In een enkel geval wordt een terugkerende urineweginfectie veroorzaakt door problemen met de behandeling. Soms zijn de bacteriën niet gevoelig voor het medicijn of heeft de kuur te kort geduurd. Lees meer bij Blaasontsteking na Seks.

Is een blaasontsteking besmettelijk?

Een blaasontsteking zelf is niet besmettelijk. Het kan echter wel worden veroorzaakt door een SOA en deze zijn wel besmettelijk. Vaak wordt bij er dan ook een SOA-test gedaan bij mensen waarbij een blaasontsteking wordt vermoed. Enkele SOA’s die een blaasontsteking kunnen veroorzaken zijn chlamydia en gonorroe.

Een reactie op “Blaasontsteking

  1. Ik heb een blaasontsteking, voor het eerst van mijn leven.
    Is het normaal dat je dan een kuur antibioticum van 7 weken krijgt??
    Tot op heden voel ik geen verbetering…………

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *